Az eredeti recept Limarától:
Hozzávalók:
- 660 g finomliszt
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- 1 dl olaj
- 2 ek. burg.pehely (elhagyható vagy 1 ek. tejporral helyettesíthető)
- 1 ek. cukor
- 1,5 tk. só
- kb. 4 dl tej
- 4 dkg friss élesztő
Kenéshez:
- 5-6 dkg olv. vaj
A tetejére:
- 1 tojás
- napraforgó, len,-szezámmag
A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe készítjük és a 20 perces dagasztás programmal összeállítjuk. Kikapcsoljuk a gépet (vagy áttesszük a tésztát egy kelesztőtálba) és 30-35 percig hagyjuk kelni.
Lisztezett felületre borítjuk és két egyforma darabba vágjuk.
Az egyik tésztát 5 egyforma részre osztjuk és egyenként gömbölyítjük.
Hagyjuk pár percig pihenni.
Addig a másik tésztát vesszük elő. Leválasztjuk az egy negyed részét, cipót formázunk belőle, félretesszük, ez lesz a kalács közepe. A maradék háromnegyed részt szintén öt egyenlő részre osztjuk és gömbölyítjük.
Hagyjuk pihenni.
Elővesszük az első öt tésztagombócot. Egyesével egy kb. 22-23 cm átmérőjű kört nyújtunk belőle.
Az elsőt rögtön sütőpapírra helyezzük. Megkenjük olvasztott vajjal.
Kinyújtjuk a másodikat is és az első tetejére helyezzük. Megkenjük, erre jön a harmadik lap, azt is megkenjük, erre a negyedik, amit szintén megkenünk. Az utolsó lapot nagyobbra nyújtjuk, akkorára, hogy a négy réteg oldalát is befedje.
A tészta közepét nyolc részre vágjuk, úgy, hogy körben egy cm szélességben egyben hagyjuk.
A cikkeket kihajtjuk.
Most az öt kisebb gombócot nyújtjuk, kenjük, és rétegezzük, pont úgy, mint az előzőt, de csak 14-15 cm átmérőre.
Ha készen van, akkor a már kihajtott tészta közepébe helyezzük.
A közepét ugyanúgy, mint az előzőt, nyolc részre vágjuk, a szélén egy centimétert egyben hagyva. A bevágásokat úgy végezzük, hogy az előző sor kihajtott szirmai közé essenek ezek a belsők.
Ha kész a bevágás, akkor óvatosan ezeket is kihajtjuk. A közepébe helyezzük a félretett cipót.
A kalácsot a sütőpapír segítségével sütőlemezre helyezzük. Én a tepsi hátulján sütöttem, hogy a széle ne nyomja el.
Letakarjuk és 30 percig hagyjuk kelni. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A megkelt tésztát egy egész, felvert tojással lekenjük. A közepét és a szirmokat megszórjuk napraforgó,-len,-vagy szezámmaggal.
Sütési ideje kb. 30-35 perc, 10-15 perc után ha nagyon pirulna egy fóliát kell ráteríteni.
Langyosan a legfinomabb, de szerintem némi tölteléket is elbírna. Akár mákot, diót vagy akár sajtot vagy medvehagymát.
Nálam:
Fele adag készült (15 kanál sima liszt, és 1,5 kanál rétesliszt), a tésztába tettem sütőport is. A kinyújtott lapokat nem olvasztott vajjal kentem, hanem töpörtyűkrémmel (tömlős töpörtyűkrém (500 g) + tejföl (1/2 kisdobozos)) - jóó vastagon.. asszem ez volt az oka, hogy nem lehetett formázni, vágni: kenődött, lágy volt az egész.. most épp a hűtőben kel - borzalmasan ronda, a sírógörcs kerülget a látványától..!
Reggelre vmivel jobban nézett ki:
A reggeli sütés hátulütője, h ilyenkor az emberlánya még nincs teljesen észnél(?).. illetve ébren.. szóval magánál.. A tésztát óvatosan térítettem magához, először szobahőmérsékleten, aztán 50 fokos légkeveréses sütőben, forróvizes lábossal - majd megérkezett Célszemély, felemeltem a hőmérsékletet és megsütöttem a napraforgót. Közben lefedtem alufóliával.
Célszemély első körben: "Mi ez a malomkőnyi izé..?!"
Mondom neki, h mi..
"És hogy kell szeletelni?"
"Passz! Az nem volt az alapreceptben! Én csak csináltam, ami ott volt írva, illetve megtöltöttem töpörtyűkrémmel.."
Szeletel..
"..és hol a töpörtyű?"
Felnézek, épp a közepét boncolja.
"A közepében nincs."
"Miért? Onnan kispóroltad?"
Mondtam már, h egyszer megfojtom..?!
Hogy ízlett-e neki, nem tudom. A tányérjáról eltűnt, amit kiszedett. (A macskáim nem esznek meg semmit a tápjukon kívül, úgyhogy ők biztos nem segítettek az elpusztításában. Viszont a jó időre való tekintettel nyitva van a teraszajtó...) Azóta már én is ettem belőle - többször.. mégis csak este fél 7-kor jöttem rá, h a sütés előtti tojás-kenést elfelejtettem!







Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése