2012. április 13., péntek

Pozsonyi kifli


Az eredeti recept a Mindmegettén:
Hozzávalók:
kb. 1x25 darabhoz:
A tésztához:
25 dkg liszt
2,5 dkg porcukor
10 dkg vaj
7 evőkanál tej
1 tasak instant élesztő
1 tojássárgája
A diótöltelékhez (25 db-hoz):
25 dkg dióbél
3 dkg mazsola
15 dkg cukor
1 mokkáskanál reszelt narancshéj
2 evőkanál morzsa
A máktöltelékhez (25 db-hoz):
25 dkg darált mák
15 dkg cukor
2 evőkanál mazsola
1 szegfűszeg
1 mokkáskanál narancshéj
A gyümölcstöltelékhez (25 db-hoz):
30 dkg vegyes cukrozott, szárított gyümölcs
15 dkg piskótamorzsa
Elkészítés:
A lisztet és a porcukrot átszitáljuk, hozzáadjuk az élesztőt. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját és a porcukrot. Az egészet összegyúrjuk. Ha összeállt, belegyúrunk egy csipet sót, majd fél óráig hűtőben pihentetjük. A diót ledaráljuk. A mazsolát megmossuk. A diótöltelékhez a cukrot 7 evőkanál vízben feltesszük főni, beletesszük a mazsolát és a narancshéjat, ha felforrt, ráöntjük a darált dióra és a morzsára, jól összekeverjük. A máktöltelékhez a cukrot 7 evőkanál vízben feltesszük főni, beletesszük a mazsolát, a szegfűszeget és a narancshéjat, ha felforr, ráöntjük a darált mákra, és jól összekeverjük. A cukrozott gyümölcsöt apróra vágjuk és összekeverjük a piskótamorzsával. Pihentetés után a tésztát 25 egyenlő részre osztjuk. Kevés olajjal kigömbölyítjük, pihentetjük. A kiválasztott tölteléket szintén 25 egyenlő részre osztjuk. A kis tésztákat ovális alakúra nyújtjuk, a tölteléket ráhelyezzük, és kifli alakúra felcsavarjuk. Tojássárgájával lekenjük, megszárítjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A kifliket tojásfehérjével is megkenjük, ismét leszárítjuk, előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.Munka: kb. 1 óra 30 percFogyasztható: kb. 3 óra múlva (az omlós tészta élvezhetőbb, ha 1-2 napig hűvös helyen pihentetjük)

Nálam:

Nem instant élesztőt használtam, hanem kb 2 dkg frisset, felfuttatva. Hopp, most látom, a só kimaradt! Tölteléket most nem kellett készítenem, a karácsonyi bejgli töltelékmaradékát szedtem ki a mélyhűtőből. A formázást nem értettem meg igazán. Meg addigra már nagggyon nyűgös voltam.. A hűtőből kivett tészta felét simán csak kinyújtottam, köröket vágtam ki belőle, töltelék, formázás-próbálkozás.. Nem ment! Száraz volt a tészta, nem maradt kifliformájú.. Újra átfutottam a receptet.. A második felet először olajjal megkentem, átgyúrogattam, kinyújtottam egy nagy körré, cikkekre vágtam, töltöttem, feltekertem. Ezek már formatartóbbak lettek, de különböző méretűek, a cikkek nagyságának eltérései miatt.

Kritika: "Ennek olyan a tésztája, mint amit csinálni szoktál! A pozsonyi kifli nem ilyen, az nem ilyen puha, hanem kemény - olyan, mint a bejgli..!" Erős késztetést éreztem, hogy megfojtsam..!!! De megúszta, mert végül azt is hozzátette, hogy "azért nem rossz.. ne osztogasd szét a kollégáid között!.." Na, így már azért más..!!!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése