2012. április 13., péntek

Medvehagymás pogácsa


Az eredeti recept a No Salty-n:
hozzávalók 4 főre
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
1 kk cukor
40 dkg liszt
25 dkg főtt, áttört burgonya
10 dkg vaj
0,5 dl napraforgó olaj
2 tk só
egy csokor medvehagyma
víz és pirospaprika a kenéshez

A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk még felhabosodik.
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a főtt, áttört burgonyát, a vajat, az olajat, a sót, és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és az apróra szelt medvehagymát. Az egészet összegyúrjuk, amíg össze nem áll, majd a robotgép dagasztójával pár perc alatt átdolgozzuk.
Ezután félretesszük 45 percre kelni.
Miután megkelt, jól kilisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, majd 2-2,5 cm vastagra nyújtjuk.
A tetejét bevagdossuk, és kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét pirospaprikás vízzel megkenjük, és további 15 percet pihentetjük.
Előmelegített sütőben pirosra sütjük.

sütési hőfok: 220°C
sütési mód: hőlégkeveréses


Nálam:

A főtt burgonya helyett krumplipüréport tettem bele. Nem akart összeállni! Nagggyon nem!! Rengeteg tejet és olajat, meg langyos vizet adtam még hozzá pluszban, mire tésztaszerű lett az állaga. Kelesztés után, az átgyúrásnál éreztem is, hogy igencsak zsíros a tészta. Formázás, pihentetés. Betettem a sütőbe, majd elmentem megírni egy sms-t. Mire visszaértem, szénné égett...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése