2012. április 10., kedd

Húsvéti sonka cipóban


Az eredeti recept a Nem vagyok mesterszakács oldalról:
A kötözött sonkát hideg vízben teszem fel főni, legjobb lassú tűzön, félig lefedve puhára főzni. Idő híján a kuktában való előfőzés ez esetben bocsánatos bűn szerintem. Ugyanakkor a lassan főzött sonka állaga egészen más lesz. A 1 nagy vöröshagymát, 4-5 gerezd fokhagymát, 2-3 babérlevelet és 10 szem feketeborsot teszek a sonka mellé. Amikor megpuhult, hagyom a saját levében kihűlni. A cipóban sütéshez alaposan le kell itatni a sonka levét, így érdemes időben kivenni a főzőlevéből és papírtörlőn időztetni. A lezsírozott, leszűrt füstölt alapléből számtalan nagyon finom leves készíthető, vagy érdemes lefagyasztani későbbi felhasználásra. Mondjuk egy finom pórékrémleves vagy spárgakrémleves főtt sonkacsíkokkal és fürjtojás betéttel kellemes tavaszi ízekben pompázó húsvéti leves lehet. Egy 1,2-1,5 kg-os sonkához fél kg átszitált lisztből készítek kelt tésztát. 2,5 dkg élesztőt felfuttatok 1 dl langyos vízben, egy teáskanál cukorral. További 1 dl langyos vízet, 10 dkg olvasztott vajat, 2 egész tojást, 2-3 csapott teáskanál sót összedolgozok a liszttel és a kovásszal. Huzatmentes helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztem. Ez után liszttel megszórt deszkán kinyújtom akkorára, hogy kényelmesen becsomagolhassam bele a sonkát. Az illesztések alul és oldalt tegyenek. A két végén a tésztát alá hajtom a göngyölegnek. A fölös tésztát levágom, díszítésként használom fel. Letakarva 30 percig pihentetem, majd kevés tejszínnel elkevert tojássárgájával megkenem és 200 C fokra előmelegített, gőzös (fém tálban 2-3 dl vizet teszek a sütőbe) sütőben körülbelül 40 percig sütöm.

Nálam:

Pácolt, nyers füstölt sonkát vettem - fél kilós volt. A beszerzése hirtelen felindulásból történt, így csak itthon jöttem rá, hogy jólfelszerelt háztartásomból épp csak a vörös-, és a fokhagyma hiányzik a sonkafőzéshez... A fokhagymahiányt megoldottam fokhagymaporral, de a vöröshagymára nem találtam alternatívát. Még a hagymakrémet is bevállaltam volna, de azt sem találtam itthon... Jó, akkor főzöm anélkül!.. negyedóra tipródás (és hagymanélküli sonkafőzés) után aztán mégiscsak úgy döntöttem, inkább hülyét csinálok magamból a szomszédaim előtt, minthogy megkockáztassam a kritikát a Célszemélytől, úgyhogy átmentem vöröshagymát kérni a szomszédba. Így a fazékba végül a sonka mellé került egy fél fej vöröshagyma, fokhagymapor, babérlevél, és őrölt bors is. Kb 3 és 1/2 órát főzőgettem. A levében hagytam kihűlni, reggel kihalásztam, lecsepegtettem. A tésztát is begyúrtam este. Kb a fenti mennyiség felét készítettem el. Tettem bele sütőport is. Dagasztás után ment a hűtőbe, ott éjszakázott. Reggel kivettem, aklimatizálódott vagy másfél órát, aztán belecsomagoltam a sonkát. A megkenésnél tejszín helyett tej és olaj keverékét tettem a tojássárgájához. Sütéskor negyed óra után letakartam alufóliával, és a legvégén még pár percet sütöttem takarás nélkül, majd megspricceltem vízzel, kivettem a sütőből, és ruhával letakartam.

Kritika: felét megette - szó nélkül. Kérdeztem, annyit mondott, "jó". Majd pár nap múlva: "megismételhetjük". ... asszem meg lettem dicsérve!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése