Az eredeti recept a No salty-ról:
hozzávalók 3 főre
20 dkg liszt + amennyit még felvesz a gyúrásnál
5 dkg kukoricaliszt
2 dkg élesztő
20 db medvehagyma-levél
1 kk sütőpor
0,75 dl natúr joghurt
0, 75 dl napraforgó olaj
0,75 dl langyos tej
1 kisebb tojás (elhagyható)
2 kisebb ek cukor1 csapott tk só
1 tojássárgája a kenéshez vagy a tésztába kerülő tojást felverjük és egy keveset félreteszünk belőle
szóráshoz fekete hagymamag
elkészítés
A langyos tejhez hozzákeverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
A liszteket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport, és összekeverjük.
A megmosott medvehagyma-leveleket felvágjuk, és liszthez adjuk.
Az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal, az olajjal, majd a liszthez adjuk a felvert tojással együtt, és bedagasztjuk a tésztát. Ha ragadna, adjunk hozzá lisztet.
Langyos helyen 40-50 perc alatt duplájára kelesztjük a tésztát, majd lisztezett felületen átgyúrjuk.
Nyolc egyenlő részre osztjuk, ujjnyi vastagra kisodorjuk, félbehajtjuk a tésztacsíkot, és a két végét ellentétes irányba megcsavarjuk, majd csiga alakban feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a csavarásokat, és 15-20 percet letakarva kelesztjük, majd felvert tojással vagy tojássárgájával megkenjük, megszórjuk fekete hagymamaggal, és sütőben ( nem szükséges előmelegíteni) szép pirosra sütjük. (Sülés közben a tészta kellemes medvehagyma illattal örvendeztet meg minket:)
sütési hőfok:
180°C
sütési mód:
alul-felül sütés
Nálam:
Tej helyett joghurtban futtattam fel az élesztőt, így összesen egy kis doboz joghurt került a tésztába, tej pedig semmi. Egy nagy tojást vertem fel, kb 3/4-ét dagasztottam be, a maradékkal kentem le reggel. Nekem még sok-sok lisztet kellett hozzá adnom, hogy legalább az edény falát elengedje... de szerintem még így is lágy lett... elterültek. 10 tekercs sikeredett. Formázás után a hűtőben kelt egy éjszakát. A hagymamag-szórás kimaradt. A sütőbe tettem vizet is egy lábasban, biztos ami biztos alapon...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése