Az eredeti recept Limarától:
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
1 tk. só
1 ek. cukor
1 tojás
120 g tejföl
kb. 2 dl tej
2 dkg élesztő
5 dkg puha vaj
Töltelék:
15 dkg vaj
1 ek. liszt
Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe készítettem, majd a dagasztás programon egy nem túl lágy, jól nyújtható tésztát dagasztottam. A kikapcsolt gépben hagytam pihenni kb. 20 percig.
Míg pihent kikevertem a puha vajat a liszttel.
Ezután a tésztát 2-3 mm vastagra nyújtottam, majd megkentem a lisztes vajjal. A rövidebb oldalától kezdve feltekertem mint egy beiglit. Kettévágtam és egy ruhával letakarva hűvös helyen pihentettem kb. 2 órán keresztül.
Lisztezett deszkán egy-egy 1-2 mm vastag, kb. 30 cm széles téglalapot nyújtottam belőlük.
Pizzavágóval háromszögekre vágtam, csak úgy szemre osztottam fel őket. Egyikre sajt és sonka, másikra kolbász és sajt töltelék került. Sütőpapíros tepsin ismét duplájára kelesztem.Felvert egész tojással lekentem a megkelt kifliket, tetejüket reszelt sajttal megszórtam és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütöttem.
A megformázott tésztát remekül lehet éjszakáztatni a hűtőben, reggel pedig hideg sütőben kell kezdeni a sütést. Nagyszerű tízórai lesz belőle.
Nálam:
Kb 58 dkg liszt + 6 ek burgonyapüré-por, a vaj helyett zsír, az élesztő kb 2,5 g. A tejföl egy 175 g-os doboz 2/3-a. A kenésnél elfeleztem a tésztát: felét lekentem zsír+liszt-tel, felét még plusz reszelt sajttal szórtam meg. A másik fél tészta felét margarinnal kentem, az utolsó darab kenés nélkül maradt. Különböző töltelékekkel töltöttem, és különböző formákra gyártmányoltam őket - csak közben belekeveredtem, hogy melyik milyen tésztából készült..! Lettek: egy-egy darabka vajjal töltött hengerkék; vajdarabbal és sajtdarabbal töltött "táskák"; kolbászdarabkákkal és sajtdarabkákkal töltött kiflicskék; túrós-tejfölös-sajtos töltelékes "hajtoványok"; kolbászos-túrós csigák (kolbász, túró, tejföl, sajt, zöldfűszeres ételízesítő granulátum, tojás) állítva és fektetve; túrós-sajtos batyuszerűségek; és ketcupos "farönkök". Megformázva, lekenés nélkül, folpackkal letakarva éjszakáztak a hűtőben. Reggel az állított csigákat(4 db) és 2 rönköt kisütöttem. Hűtőből ki, kicsit hagyni aklimatizálódni, felvert tojással lekenni, sütni. Kritika a rönkökre: "kicsit kesernyés, vagymi.." És szétrepedtek, kifolyt a ketchup...jó ronda lett! Fénykép nem készült. Az összes többi tésztát tálcástól a mélyhűtőbe tettem pár órára. Aztán külön-külön bezacskóztam a formákat, és lefagyasztottam őket.
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
1 tk. só
1 ek. cukor
1 tojás
120 g tejföl
kb. 2 dl tej
2 dkg élesztő
5 dkg puha vaj
Töltelék:
15 dkg vaj
1 ek. liszt
Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe készítettem, majd a dagasztás programon egy nem túl lágy, jól nyújtható tésztát dagasztottam. A kikapcsolt gépben hagytam pihenni kb. 20 percig.
Míg pihent kikevertem a puha vajat a liszttel.
Ezután a tésztát 2-3 mm vastagra nyújtottam, majd megkentem a lisztes vajjal. A rövidebb oldalától kezdve feltekertem mint egy beiglit. Kettévágtam és egy ruhával letakarva hűvös helyen pihentettem kb. 2 órán keresztül.
Lisztezett deszkán egy-egy 1-2 mm vastag, kb. 30 cm széles téglalapot nyújtottam belőlük.
Pizzavágóval háromszögekre vágtam, csak úgy szemre osztottam fel őket. Egyikre sajt és sonka, másikra kolbász és sajt töltelék került. Sütőpapíros tepsin ismét duplájára kelesztem.Felvert egész tojással lekentem a megkelt kifliket, tetejüket reszelt sajttal megszórtam és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütöttem.
A megformázott tésztát remekül lehet éjszakáztatni a hűtőben, reggel pedig hideg sütőben kell kezdeni a sütést. Nagyszerű tízórai lesz belőle.
Nálam:
Kb 58 dkg liszt + 6 ek burgonyapüré-por, a vaj helyett zsír, az élesztő kb 2,5 g. A tejföl egy 175 g-os doboz 2/3-a. A kenésnél elfeleztem a tésztát: felét lekentem zsír+liszt-tel, felét még plusz reszelt sajttal szórtam meg. A másik fél tészta felét margarinnal kentem, az utolsó darab kenés nélkül maradt. Különböző töltelékekkel töltöttem, és különböző formákra gyártmányoltam őket - csak közben belekeveredtem, hogy melyik milyen tésztából készült..! Lettek: egy-egy darabka vajjal töltött hengerkék; vajdarabbal és sajtdarabbal töltött "táskák"; kolbászdarabkákkal és sajtdarabkákkal töltött kiflicskék; túrós-tejfölös-sajtos töltelékes "hajtoványok"; kolbászos-túrós csigák (kolbász, túró, tejföl, sajt, zöldfűszeres ételízesítő granulátum, tojás) állítva és fektetve; túrós-sajtos batyuszerűségek; és ketcupos "farönkök". Megformázva, lekenés nélkül, folpackkal letakarva éjszakáztak a hűtőben. Reggel az állított csigákat(4 db) és 2 rönköt kisütöttem. Hűtőből ki, kicsit hagyni aklimatizálódni, felvert tojással lekenni, sütni. Kritika a rönkökre: "kicsit kesernyés, vagymi.." És szétrepedtek, kifolyt a ketchup...jó ronda lett! Fénykép nem készült. Az összes többi tésztát tálcástól a mélyhűtőbe tettem pár órára. Aztán külön-külön bezacskóztam a formákat, és lefagyasztottam őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése