Nem a tésztája, a teteje tejfölös! Mutatós tejföl hab van rajta, ettől még szaftosabb lesz a sütemény. Egyszerű kis ebéd utáni finomság, igazi elhasználó jellegű süti. Most épp alma szezon van, ezzel készítettem, de bármilyen más gyümölccsel variálható. A receptet Jókaja oldalán találtam.
Hozzávalók egy 25x35 cm tepsihez:
A tésztához:
300 g liszt, 150 g puha vaj, 100 g cukor, 1 tojás, 2 tk. sütőpor, vanília eszencia, kb. 1 dl tej
A töltelék:
1 kg alma, 3 ek. cukor, 2 tk. fahéj (esetleg 50 g dió és 50 g mazsola)
A teteje:
4 tojás, 1 nagy doboz tejföl, 2 ek. cukor, vanília eszencia
A puha vajat habosra keverjük a cukorral és a vanília eszenciával, majd hozzádolgozzuk a tojást is. A lisztet és a sütőport a vajas masszába szitáljuk. Összedolgozzuk, a tejet fokozatosan öntjük hozzá. A sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk a masszát.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
Az almát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. Egy nagy tálban összekeverjük az almát a cukorral és a fahéjjal, majd a tepsiben pihenő masszára szórjuk, egyenletesen.
Mehet a sütőbe 10-15 percre. Ez csak elősütést, ne szárítsuk ki!
Míg elősül a tészta, elkészítjük a tejfölös-omlettet!
Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá. A tojás sárgáját a vanília eszenciával és a tejföllel keverjük simára, majd óvatosan forgassuk hozzá a habot.
Öntsük az elősült tésztára és mehet is vissza sütőbe, még 15 percre.
Akkor kész, ha már nem folyós a teteje!
A recept nálam:
(kéretik figyelembe venni, h egy írtópocsék éjszaka után,, pontosabban alatt láttam munkához..(hajnali 2kor) Némileg csukott szemmel, a rogyadozó lábakat az asztallábához fixálva - ebben az állapotban már talponvagyok, és jó esetben már a szenem is nyitva van, de..még nem vagyok ébren!!! Úgyhogy csak remélni tudom, h követtem ez utasításokat..bár asszem csak fél adagot készítettem, Egy hasábalakú szilikonos formába tettem. Hajnali 3kor késznek minősítette, és visszamásztam az ágyba. Reggel becipeltem a munkahelyre, ott rásóztam Jóapámra, h vigye haza - erre elment sütistül az önkormányzatba...én meg kb 20 perc múlva kézbesítenivalót kaptam, így én is mentem haza..hamarabb hazaértem...
Másnap fel akartuk vágni a rokonoknak - kiderült, h a tészta szalonnás!! Vagy nagyobb tepsiben kéne sütni, h vékonyabb legyen a tésztaréteg, vagy letakarni a tejfölös-rész, és ha tud olyat a sütő, akkor csak alulról süssük végén - sztem!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése