Mert:
"Márton napkor ki libát nem eszik, egész éven át éhezik..!"
Recept innen:
hozzávalók 4 főre
· 4 db hízott (egész) libacomb
· 3-4 kk só
· 1 kk frissen őrölt bors
· 3+1 ek olaj
· 9 gerezd fokhagyma
· 2 fej vöröshagyma
· 1 dl fehérbor (vagy víz)
elkészítés
1. Bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra.
2. A fűszereket jól elkeverjük az olajban.
3. A megtisztított és szárazra törölt combokat
középen elvágjuk, óvatosan beirdaljuk.
4. Ezután a sós-borsos olajjal jól bemasszírozzuk a
húst, és a picit megolajozott tepsibe rakjuk.
5. Köréjük rendezzük a megpucolt
fokhagymagerezdeket, a negyedekre vágott hagymát és meglocsoljuk borral.
6. Alufóliával lefedjük és kb. 2 órára betesszük a
sütőbe. Végül az omlós comboknak a pirításhoz kb. 15 perc szükséges 200 fokon,
alufólia nélkül.
Nálam:
1 comb, kb
3/4 lapos tk só, kb 1/4 tk bors, 1 ek olaj + pici a jénai edény aljára, kb 3
iciripiciri fej fokhagyma, 3/4 fej vöröshagyma, kb 1/3 dl víz + 4 ágacska
rozmaring. A combot nem vágtam ketté, a fokhagymagerezdeket viszont
összevagdostam kissé. Első körben kb 60 percre tettem a sütőbe, 45-50 perc után
megnéztem, megfordítottam és a még hátralévő időt 15 percre módosítottam -
újabb 10 perc után megismételtem a dolgot. 3adszorra csak megfordítottam,
hagytam végigmenni a maradék időn - és most békénhagyom reggelig..
Reggel a
húst kivettem a kisült zsírjából, helyébe két krumpli került, amiket nagyobb
hasábokra vágtam, és kicsit megsóztam. Alufóliával lefedtem, és 200 fokon a
sütőbe tettem (egy lábosnyi gesztenyével egyetemben..). Kb 3/4 óra után
rátettem a krumplira a combot, levettem az alufóliát, és a sütőt alul-felül
módra kapcsolva kb 15 percet pirítottam.
Pasi
bepuszilta, csak a csont és némi bőr maradt.. és aszonta: finom volt (próóóbált
volna mást mondani..!!!!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése