2012. május 31., csütörtök

Tejszínes-karamelles szelet

Névnapi sütim. Tőlem a kollégáimnak.
Az eredeti recept Angitól:
Hozzávalók:

Piskóta:

5 tojás
20dkg porcukor
4 kanál hideg viz
10dkg liszt
2 tasak karamell ízű pudingpor
1 tasak sütőpor
Hagyományos módon pikótát sütünk , amit majd háromba vágunk.
Mondani könnyűűű!!.. Mármint: én még sosem sütöttem vízzel, pudingporral piskótát, így a "hagyományos mód" számomra nemigazán volt evidens.. jóó, azé' csak összehoztam! Igaz, nem porcukorral, hanem kristállyal. Naggggyon szép, magas lett - mégsem tudtam elvágni. Nekem ez a "háromba vágjuk" a halálom..!!! Lett egy tűrhető lap (ez volt eredetileg a tepsiben az alja, de vágáskor ez volt felül - ezt még úgyahogy le tudtam vágni), lett egy morzsárahullott (a középső lap), és lett egy jóóó vastag (ami maradt..). Na, ezt töltsd be, ha tudod! (Ráadásul már este 8 volt..)

Krém :
10 kanál cukor
200 ml tej
250 ml tejszín
3 tojás
1 evőkanál keményítő
10g zselatin
A cukrot karamellizáljuk majd hozzáadjuk a forró tejet. A tojássárgákat a keményítővel elkeverjük , majd a forró karamelles-tejjel pépesre főzzük. A zselatint feloldjuk , majd a még meleg péphez adjuk , az egészet kihűtjük.
A tejszínt felverjük kemény habbá , a tojásfehérjéket is majd óvatosan  a karamelles péphez kavarjuk( előszőr a tejszínt , majd a tojáshabot is)
Karamell megfőz, tej, keményítős tojás bele, sűrít - kicsit hűlni hagy, majd botmixer, mert "kissé" csomós.. Tejszín felver, zselatin előkészít. A három dolgot összevegyít - majd rövid időre mélyhűtőbe vág, mert folyik.. Tojásfehérje felver, a közben bekötött, de átrobotgépezett krémhez hozzádolgoz..
 Szirup: 
1 evőkanál cukor
100ml víz
A cukrot a vízzel összefőzzük , majd meglocsoljuk vele a lapokat amiket aztán megkenünk a karamelles krémmel.

Ezt a részt úgyahogy abszolváltam, igaz esetemben lapokról nemigazán lehet beszélni... A tepsibe sütőpapírt tettem, erre a nagyjábóljó-lapot, meglocsolta, rá krém, arra a darabokban lévő középlap morzsáit, locsol, krém, felső lap..
Irány a hűtő!
A tetejét majd max reggel..!!
Glazur:
6 evőkanál barna cukor
6 evőkanál tejszín
100g vaj
A cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a forró vajat és a tejszínt és az egészet összefőzzük. A sütink tetejét megkenjük vele.
Tejszín helyett tejjel. A gond csak az, h úúúgy bekötött, h lehetetlen szeletelni...

Képet elfelejtettem készíteni. Bár talán majd hétfőn - ugyanis még maradt, és azt betettem a mélyhűtőbe.

Ja, és alkottam:

..azaz: ne próbálj cukrot műanyag fakanállal karamellizálni..!!

És amit én kaptam a sütiért cserébe:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése