2012. augusztus 16., csütörtök

Perec





ééés megint..este bekever, reggel küzd...
Az eredeti recept Tücsökbogárnál:

Hozzávalók:

A tésztához:
25 dkg kenyérliszt
25 dkg rétesliszt
2,5 dkg élesztő
2,7 dl langyos víz
1 teáskanál cukor
3 dkg vaj
1 teáskanál só (ha a tetejét nem szórjuk meg durva szemű sóval, akkor 1,5 teáskanálnyi)

A tetejére szórásnak:
  Flor de Sal (natúr tengeri só)

Tölteléknek:
8 db virsli

A főzéshez:
1 l víz
1 csomag szódabikarbóna (50g-os)
2 teáskanál só

A lisztet a dagasztó tálba tesszük. Közepébe kis fészket képezünk ki. Beletesszük a cukrot. Rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük egy deci langyos vízzel. 15 perc alatt hagyjuk, hogy az élesztő felfusson. Ekkor hozzáadjuk a többi anyagot és jól kidagasztjuk. A tésztát meleg helyen 30 percig kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk és 8 darabra vágjuk. A darabokból 35-40 centis hurkákat nyújtunk. Jó szorosan a virslik köré tekerjük. A vizet a sóval és a szódabikarbónával felforraljuk. A virslis tésztákat újabb kelesztés nélkül, fél percig főzzük a lobogó vízben. Egyszerre 4 darabot főzzünk. Szűrőlapáttal kiszedjük és jól lecsepegtetjük. Én még papírral fel is itattam a felesleges vizet róluk. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk.  Megszórjuk a sóval. 210 fokra előmelegített sütőben 20-25  perc alatt aranybarnára sütjük. 

Nálam:
Fél adag készült, instant élesztő + sütőporral. És ha jól láttam reggel, akkor este a tésztába tettem borsot, meg gondolom akkor fokhagymaport is.. Reggel 3 virslis verzió mellett lett 2 perec is, mindkét fajtára tettem só-liszt-víz maszatot is.
Célszemély a virslisért nyúlt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése