2012. augusztus 18., szombat

Csónak





Eredeti recept a Nosalty-n:

Virslis-párizsis csónakok

Tésztához:
·                         0,5 kg liszt
·                         1 ek só
·                         1 dl olaj
·                         2,5 dl tej
·                         2,5 dkg élesztő
·                         1 ek cukor
Töltelékhez:
·                         1 nagy tejföl
·                         4 cikk fokhagyma
·                         1 nagy fej lilahagyma
·                         1 doboz kukorica
·                         20 dkg trappista sajt
·                         3 pár virsli
·                         20 dkg párizsi
Kenéshez:
·                         1 db tojássárgája
Tepsi kenéshez:
·                         margarin
·                         liszt

elkészítés
1.              Az élesztőt felfuttatjuk langyos tejben a cukorral. Hozzákeverjük a liszthez az élesztős tejet, a sót, a tejet, az olajat.
2.              Jól kidagasztjuk. Meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
3.              Addig a tejfölbe belezúzzuk a fokhagymákat.
4.              A lilahagymát csíkokra vágjuk, a fokhagymát megpucoljuk, a sajtot lereszeljük. A virslit félkarikákra vágjuk, a párizsit apróra kockázzuk.
5.              A tepsi(ke)t kikenjük, lisztezzük.
6.              A megkelt tésztát két részletben egy lisztezett deszkán fél cm vastagra kinyújtjuk.
7.              Téglalap alakú formákat vágunk (kb. 10*5 cm-eseket), ezeket megkenjük a fokhagymás tejföllel. A szélén kis részt kihagyva a téglalapokra halmozunk a virsliből, párizsiból, lilahagymából, kukoricából. Végül a tésztalap 2-2 sarkát összefogva kis csónakokat alakítunk.
8.              Tepsibe helyezzük őket egymástól távolabbra, megkenjük a tojássárgájával, és megszórjuk reszelt sajttal.
A tepsiben is kb. 30-45 percet pihentetjük.
9.              Előmelegítjük a sütőt, készre sütjük.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 23×38 cm

Nálam:
Szárított élesztőből, plusz sütőporral, almaecettel. A tej egy részét kiváltottam a kukoricakonzerv levével, így tettem még bele tejport is, biztosamiziher alapon. Nemigazán tetszett a tészta állaga, nagyon keménynek találtam, ezért tettem bele 2 ek tejfölt - elég lett volna 1 is...De azért csak összeállt! Elnyúló takarítás miatt jóval többet kelt mint 1 óra. A töltelék nálam: 3 virsli, egy kb 5 cm-es párizsidarab, mindkettő felkockázva, szalámi (10-15 dkg lehetett talán), a kukoricakonzerv kb fele, némi sajt, 4 gerezd fokhagyma apróra vágva, a kisdobozos tejfölöm fele, amibe beleütöttem 1 tojást (egy keveset kivettem kenéshez belőle). A formák "sokszínűségéről" a képek tanúskodnak. A kenésnél a tojásba tettem tejet és olajat. Majdnemkészre sütöttem.
Reggel egy része készresült:

Közben kiderült, jobb lett volna, ha a kukoricát kihagyom...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése