2012. augusztus 26., vasárnap

Lala kifli - illetve nemkifli





Péntek este a mélyhűtőben találtam egy nagy darab sertés vmihúst (bőrős combnak tippeltem), és egy csirkecombot. Megmagyarázhatatlan okból mindkettőt megsütöttem. Majd mint ki jólvégezte dolgát, aludni tértem. Reggel rádöbbentem, h tésztát viszont nem dagasztottam be. Hajrá, keressünk receptet..! Lala tészta bekever... Aztán befutott Pasi, kb 4 hétre elég kajával, és nulla étvággyal. A közben megkelt tésztát úgyahogy volt bevágtam a hűtőbe. Délután már látszott a tetején, h kezdene haldokolni, úgyhogy erőt vettem magamon, és megformáztam, megtöltöttem. 
Az eredeti recept:


hozzávalók 4 főre
64 db mini kiflihez:
·                         1,5 dl tej
·                         1 kis pohár joghurt
·                         2 ek cukor
·                         5 dkg friss élesztő
·                         1 dl olaj
·                         2 tojás
·                         70 dkg liszt
·                         csipet só

Krémhez:
·                         20 dkg vaj vagy Rama
·                         1 ek. só
Tetejére:
·                         1 tojás
·                         1 ek tej
elkészítés
1.              A tejet felmelegítjük, elkeverjük benne a joghurtot és a cukrot. A kenyérsütőgép üstjébe tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt. Miután felfutott, hozzáadjuk az olajat, tojást, lisztet és a sót. Elindítjuk a dagasztás-kelesztés programot.
2.              Elkészítjük a krémet: a hűtőből kivett margarint/ vajat kézimixerrel kikeverjük a sóval.
3.              A megkelt tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, majd nyolc egyforma részre vágjuk. Egyenként vékony kör alakúra nyújtjuk azokat. Négyet megkenünk sós margarinnal/ vajjal és ráborítunk egy-egy vajazatlan lapot. Az így kapott 4 tésztakör mindegyikét 16 cikkre vágjuk. A széles végüktől kezdve feltekerjük a kis háromszögeket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kifliket. Letakarva 20 percig kelesztjük.
4.              Villával felverünk egy tojást, egy evőkanálnyi tejjel és megkenjük a kiflik tetejét. 200°C-ra előmelegített sütőbe 10 percet sütjük. Frissen tálaljuk.

Nálam:
Instant élesztővel készült, és tettem bele sütőport és almaecetet is. a kész tésztát már nem kentem a töltelékkel, mert elég zsírosnak találtam a sülthúst. Felaprítottam a húst, és mellé még sajtot is tettem. Meg egy darabka kolbászt is találtam a hűtőben..


Ééés akkor Célszemély közölte, ő mostantól fogyózik!!... Csurig a mélyhűtőőőm!!!!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése