2012. március 25., vasárnap

Túrós kuglóf, Sportszelet, Bajor körte(?) torta, Leveles krumplis pogácsa

Röviden, tömören: párom közölte, ez sz.r! Szerinte keserű. Egy szeletkét evett - a többit a kollégáim voltak kénytelenek.. ők viszont nem tiltakoztak, szerintük finom volt. Úgyhogy alaposan megsértődtem Páromra, megfogadtam, hogy én többet neki semmit nem készítek... azóta szegény kollégáimat üldözöm konyhai "remekeimmel"..


Március 8-ai bejegyzésem a másik blogról:

Sportszelet


Az eredeti recept a Mindmegettéről:
Hozzávalók:
35 dkg liszt
15 dkg porcukor
4 dkg Rama margarin
1 tojás
3 evőkanál kakaó
1 kávéskanál szódabikarbóna
3 evőkanál tejföl
A krémhez:
5 dl tej
2 csomag vaníliás puding
15 dkg Rama margarin
15 dkg porcukor
A tetejére:
10 dkg ét tortabevonó
2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A 35 dkg lisztet, 17 dkg porcukrot, 4 dkg vajat, 1 tojást, 3 evőkanál kakaót, 1 kávéskanál szódabikarbónát 3 evőkanál tejföllel összedolgozzuk, kinyújtjuk, majd kikent, lisztezett tepsi hátulján 3 lapot sütünk a tésztából. A krémhez a fél liter tejben a vaníliás pudingot felfőzzük. 15 dkg margarint és 15 dkg porcukrot habosra keverünk. Ha a puding kihűlt, a kettőt összekeverjük. Ezzel töltjük a lapokat. A tetejére az ét tortabevonót 2 evőkanál olajjal összeolvasztjuk tűz fölött vagy mikróban, majd a tetejére kenjük. A máz megszilárdulásakor fogyasztható.
Nálam:
A porcukor helyett kristálycukor, kb 5 dkg margarin, és a szódabikarbóna mellé tettem még sütőport is, biztosamibiztos-alapon. Nem állt össze..Tettem még tejfölt..majdnem egy teljes kis doboz belement..majd még némi tej..végül némi csészés margarinkrém is..és mivel így meg ragadt, még liszt..végül csak összeállt..!!! 4 lappá nyújtottam sütőpapíron. A krémbe csokipudingot tettem, a kristálycukrot a pudigfőzésnél (mikróban) tettem bele.Mikor a puding langyosra hűlt, ment bele a margarin, plusz vaníliáscukor (1 zacskó), és kb fél üvegcse rumaroma. A tetejére nem csoki, hanem kakaós máz került: 2,5 ek cukor, 2,5 ek víz, 1,5 ek kakaó, és 2,5 dkg margarin összemelegítve - az eredeti recept szerint..én akkor jöttem rá, h vmit eltoltam, mikor nem akart megkötni..szerencsére még nem öntöttem a sütire - a margarin nálam 5 dkg-ra sikerült... úgyhogy zuttyintottam bele mééég cuktot, és kakaót.. nemtommennyit.. így már besűrűsödött! Reggelre szépen összepuhultak a lapok, megkötött a máz.. szállítás... szeletelés... nagyjából széép, egyforma szeletekre... felszolgálás, dícséret bezsebelése (plusz a köszöntéseké, jókívánságoké)... úgyhogy elfelejtettem lefényképezni! Ha esetleg marad vmi holnap addigra, mire beérek a munkahelyemre (és persze, ha nem felejtem el megint), lefényképezem!

Március 10-ei bejegyzés a másik blogról:

Bajor körte(?) torta

Az eredeti recept a Sütigyárból:

 Hozzávalók 

  • 5 dl tejszín
    1,5 dl körtepálinka
    2 db kockára vágott körtebefőtt (vagy friss gyümölcs)
    1 evőkanál zselatinpor
    1/2 rúd vanília (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
    3 dl tej
    8 dkg cukor
    4 tojássárgája
    1 db 2-3 tojásos vékony piskóta tortalap
  • Bevonat
20 dkg étcsokoládés tortabevonó
2 evőkanál olaj


  • Díszítéshez

  •     csokoládéforgács

    Elkészítés

    Amennyiben nem befőttet használunk, a gyümölcsöt kb. 2 dl cukros, fahéjjal ízesített vízben megpároljuk, és lehűtjük. A tojások sárgáit a cukorral fehéredésig verjük, lassan hozzáöntjük a felforralt, még meleg tejet, kis lángon sűrűre főzzük a vaníliarúddal, (de csak forrpontig, mert összeugrik a tojás), majd levesszük a tűzről. A vaníliát kivesszük, vagy ha vaníliás cukrot használunk helyette, azt most keverjük bele. Közben a kevés vízbe áztatott zselatint 1-2 evőkanál forró krémmel elkeverjük, és így feloldva adjuk a többi krémhez. Időnként megkeverve kihűtjük. A krémbe keverjük a körtedarabokat, a pálinkát, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt. Egy kapcsos tortaformát folpackkal kibélelünk, beleöntjük a masszát, és ráhelyezzük a piskótalapot. Hűtőbe tesszük másnapig, majd tálaló tálcára borítjuk vigyázva, a fóliát pedig lehúzzuk. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, elegyítjük az olajjal, és bevonjuk vele a tortát.Csokiforgáccsal díszítjük.
    Nálam:
    Körtetortából baracktorta lett... befőttből - egy egész üvegnyit beletettem. Vaníliarúd híjján vaníliáscukorral. A krémet mikróban főztem, szép tisztességesen össze is túrósodott.. én meg nekieresztettem a turmixot..! Másnap felvertem habbá 3 zacskó (vagy 4?? nem emlékszem!!) tejszínhabport fél liter tejjel - ment bele a kisimított krém, a körtebefőtt, és.. na igen: a pálinkával akadtak gondok...! Merthogy nem volt! Így pálinkaaroma és vodka került bele. Persze a zselatin má' megin' nem akart megkötni..!! (2 evőkanálnyi) De mivel gyanús volt a dolog már előre, így nem öntöttem rögtön a piskótára - vártam, hogy mi lesz.. nem kötött, csak kicsit.. úgyhogy kapott még egy adag zselatint (a befőttlében oldottam fel egy újabb evőkanálnyit). Még így is kissé instabilnak tűnt a krém, mikor levettem a tortagyűrűt róla.. épp ezért nem is mertem a meleg csokit ráönteni! Ezért csak becsíkoztam vele a torta tetejét. Ja, és mivel 3 receptből dolgoztam, a végén én nem fejreállítva töltöttem be, hanem simán tortaformába téve a piskótát, a tetejére zuttyintottam a krémet, ahogy a másik két recept írja: Bajor csokis körtetorta, és Bajor csokis körtetorta2
      

    Március 10-ei bejegyzés a másik blogról

    Leveles krumplis pogácsa

    Az eredeti recept a Moha Konyháról:
    Hozzávalók
    30 dkg krumplipüré
    60 dkg liszt
    2 teáskanál só
    csipet aszkorbin
    1,5- 2 dl tej
    3 dkg élesztő
    10 dkg  olvasztott vaj
    a kenéshez: 3 evőkanál libazsír elkeverve 2 púpos evőkanál liszttel
    tetejére: 1 tojás és szezámmag


    Az élesztőt felfuttatom 1,5 dl langyos tejben egy csipet cukorral. A hozzávalókból puha tésztát dagasztok. Nekem kellett még hozzá tej, nagyjából fél dl, ezért írtam többet.
    Egy tálban duplájára kelesztem a tésztát, majd kiborítom, és gyúrótábla nagyságúra nyújtom. Megkenem a liszttel kevert libazsírral és feltekerem, mint a bejglit. Letakarva hagyom 30 percig pihenni.
    Kinyújtom ujjnyi vastagra a tésztát, lekenem  felvert tojással, megszórom szezámmaggal és kockákra vágom, így nincs szabáshulladék, nem kell szórakozni vele. Különben sem törvény, hogy a pogácsa csak kerek lehet.
    Sütőpapíros tepsire teszem és előmelegített sütőben 210 fokon 15-20 perc alatt megsütöm.
    Könnyű, leveles, ropogós a teteje és az alja, nagyon finom!
    Nálam:
    A krumplipürét pehelyből gyártmányoltam reggel, egy rúd tejszínes krémsajttal feljavítva. A tej esetében én is 1,5 dl-el indítottam, majd borítottam még bele kétszer is dagasztás közben. Az olvasztott vaj csak kb 7 dkg volt, a többi margarin.. - a végeredmény tuti több volt, mint 10 dkg. Az aszkorbint ecettel akartam helyettesíteni - persze elfelejtettem végül beletenni..! Mikróban "kiolvasztottam a zsírját" némi bacon-kockának, a zsírját használtam fel a kenegetőkrémhez, de mivel első körben túl sűrű lett a liszttől (asszem jóóóval többet tettem, mint 2 kanál), tettem hozzá még sima zsírt is. A feltekerés előtt rászórtam a kicsit megsütögetett baconkockákat, és kapott némi bors és fokhagymapor-szórást is. Nem 210 fokon, hanem kb 180 fokon sütöttem.. hogy miért? az ok prózai: most láttam meg, hogy 210-en kellett volna, én valamiért automatikusan 180-ra állítottam. A tészta 2/3-a formázás után, sütés előtt ment a mélyhűtőbe. Az első tepsi rögtön a mélyhűtőbe került, össze is esett szépen..! A második első körben csak a hűtőbe fért be, és ott töltött vagy fél napot, utána ment a mélyhűtőbe - ez a tálca mintha kevésbé lapult volna le.. báár ... nemtom!
     

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése