Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
15 dkg zsír
15 dkg cukor
2 tojássárgája
1 csomag sütőpor
annyi tej, amennyivel a tészta jól nyújtható lesz
a tészta megkenéséshez 3 evőkanálnyi baracklekvár
A töltelékhez:
10 dkg Rama margarin
15 dkg porcukor
2 dl tej
20 dkg darált mák
14 dkg liszt
fél csomag sütőpor
2 tojásfehérje
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrom, és 2 részre osztom. Egy kis tepsit (kb. 20×33,5 cm) kibélelek sütőpapírral, majd az egyik adag tésztát kinyújtom, és a kibélelt tepsibe egyengetem. Megkenem 3 evőkanálnyi baracklekvárral.A töltelék hozzávalóit összekeverem a tojásfehérje kivételével. A tojásfehérjéket kemény habbá verem, és széles mozdulatokkal belekeverem a mákos masszába. Majd a lekvárral kikent tésztára öntöm, elegyengetem.Végül a maradék tésztát is kinyújtom, és a töltelékre teszem. Villával sokszor megszurkálom, és 175 fokon, közepes rácsmagasságon 40-50 percig sütöm.Ízlés szerint porcukorral meghinthetjük.
Nálam:
Fél adag készült. A tésztába asszem kicsit több sütőpor került, mint a recept írja (és mint kellett volna?! - felpúposodott, és kirepedt - de a töltelékben is sok volt a "puffasztó" - sütőpor + szódabikarbóna). A tölteléknél porcukor helyett kristályt használtam, részben a tejben oldottam fel, részben a tojásfehérjéhez adtam. Tettem bele vaníliáscukrot és szárított citromhéjat is. A lekvárt nemes egyszerűséggel kifelejtettem.. A tetejét sütés előtt megkentem felvert tojással, és megszórtam kristálycukorral. Sütögettem, de nemtom, jó lett-e - félek, nem sült meg a mák, de már nem mertem tovább a sütőben hagyni, mert mindent túlsütök...
Kritika: "kicsit száraz a töltelék, tehettél volna bele lekvárt..!" - no comment!!!
Kritika: "kicsit száraz a töltelék, tehettél volna bele lekvárt..!" - no comment!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése