Az eredeti recept Illéskrisztől:
Hozzávalók: 3 csésze liszt, 1 tojás, 1 csésze tej, 1/4 kocka friss élesztő, 1 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál cukor, 1 kávéskanál só.
Töltelék: 20 dkg sajt, 10 dkg lekvár. Kenéshez: 1 tojás sárgája + 1 kanál tejszín vagy tej.
Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval, kelt tésztát dagasztunk. Letakarjuk a tésztát, és meleg helyen 40 percet pihentetjük. Ezután a tésztát 8 egyenlő részre adagoljuk.Mindegyik tészta gombócot, kistányér nagyságúra nyújtjuk, és 4-et egymásra teszünk, úgy, hogy a lapokat olvasztott vajjal megkenjük. Mikor elkészült a két tészta rakásunk, akkor egyenként nagy körré nyújtjuk őket és 12-12 szeletre felvágjuk. Az egyiket sajttal a másikat lekvárral megtöltjük.Felcsavarjuk őket a szélesebb részüknél fogva és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a kifliket. Letakarva, még 15 percet pihentetjük a tésztát. Ezután tojás sárgájával lekenjük a kifliket, és előmelegített sütőben, 165 C-on, pirosra sütjük.
Nálam:
Fele adag készült, tej helyett joghurttal. Viszont épp telefonáltam, mikor betettem az élesztős joghurtot kicsit meglangyosodni a mikróba, úgyhogy jól felforrósítottam - bevágtam a mélyhűtőbe - majd újabb élesztőadagot tettem bele (kicsit réginek találtam, ezért bőkezűen mértem) végül az 1/8-ad kocka helyett kb 1/2 kocka landolt a tálban. Tettem a tésztába pluszban burgonyapelyhet, sütőport, almaecetet is. Margarinnal kentem vaj helyett - nem olvasztottam meg, hanem késsel vittem fel rá vékony rétegben, amire egy leheletnyi lisztet szórtam. A 12 cikkből 4 kajszilekvár-tölteléket kapott, a többit sósra készítettem: minimális tömlős sajtkrémet kevertem össze atomjairahulló-fajta sajttal, és némi kolbászkarika-morzsalékkal szinesítettem-ízesítettem. A tetejüket tojássárgája-tej-olaj keverékével kentem le. 10 percet sültek, s most félkészen várják, h holnap eldőljön a sorsuk: mélyhűtő, vagy sütő?
Végül semennyi sem került a mélyhűtőbe..
Célszemély persze sósat evett..
Az édes viszont bejött a szüleimnek! Az utolsó darabnak pl több gazdája is lett volna...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése