Eredeti recept Vicuska13-tól:
1 csésze=250 ml
kb. 500 g liszt (3,5 csészével)
2-2,5 teáskanál száraz élesztő (9-10 g, nem teljes csomaggal), ez a mennyiség kb. 50 g friss élesztőnek felel meg
1 csésze tej (vagy savó, 1%-os kefir, aludttej)- 250 ml
0,5 teáskanál só
2 evőkanál cukor
200 g vaj vagy margarin
Az élesztőt meleg folyadékban feloldjuk, belekeverjük a sót és a cukrot és egy kevéske lisztet. Meleg helyen hagyjuk kicsit kelni.Közben minden fanatizmus nélkül szétdörzsöljük a puha margarint a liszttel. azért kell ehhez 10-15 perc. Hozzáöntjük a kovászt. Homogénné keverjük és hozzáadjuk a lisztet. Egy pohárnyit hagyjunk meg a nyújtáshoz. Ne legyen sűrű és nehéz a tészta.KÉSZ. Hűtőszekrénybe rakjuk a tálban, amiben dagasztottuk, vagy fazékban, letakarva, hogy ki ne száradjon, és 4 órára elfeledkezünk róla (tapasztalatom szerint kell 5-7 óra neki). A hűtőben hagyhatjuk pihenni 4-7 napon át!
Nálam:
Mivel nem figyeltem, belekevertem a tésztába az összes lisztet (kb 45 dkg-ot, és adtam hozzá még burgonyapelyhet is). 1 kisdobozos joghurt+tej keverékében futtattam fel az élesztőt (friss és szárított együtt, mert így adtak ki 5 dkg-ot). Tettem hozzá sütőport és almaecetet is. A margarint is ki kellett pótolnom olajjal., mert nem volt itthon elég. Végül kellett még melegvizet is hozzáadnom, mert naggggyon kemény lett. Olajjal körbekenve ment a hűtőbe. Éjjel kitaláltam, h úgy lesz ebből édes is, meg sós is, h az édeshez majd kinyújtom, kakaó-cukor keverékével megszórom, kicsit hajtogatom, kinyújtom körré, és lekvárral töltöm a körcikkeket. A sósnál krémsajttal terveztem túrbózni a tésztát, mielőtt a virslit belerejtem. Ja! Móricka és az ő elképzelései..! A hűtőből kivett tészta hideg, azon nem olvad el a cukros kakaó, hajtogatás után képtelenség azt tovább nyújtani, úgyhogy nagyjából feltekertem, majd karikákra vágtam, mondván: akkor kakaóscsigát sütök. A sósnál a sonkás tejszínes krémsajt szintén kiszúrt velem, csúszott az egész - nagynehezen akkora lappá formáztam, h a 3 frankfurti virslimet bele tudtam csavarni. 2őt kihajtogatott fonatnak készítettem el, egyet pedig karikákra vágtam. A sósnál a fonatokat csak elősütöttem, későbbi felhasználásra visszaköltöztek a hűtőbe. A csigákat cukros tejjel kenegettem sütős előtt és alatt, a sósat tej-olaj-pirospaprika eleggyel.
Anyucim aszonta, neki épp jó a kakaós, de egy inkább édesszájú fogyasztónak valószinűleg kevésbé ízlene. A sós karikáknál meg a virslik sülés és hűlés közben összementek, és kipotyogtak a tésztából.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése